Hem » Webbutik » Bönor, Linser, Ärtor » Rättviksärt svenskodlad

Rättviksärt svenskodlad

22,90 kr per 100g

I lager

Artikelnr: 805 Kategori: Taggar: ,

Rättviksärt svenskodlad

Liten vackert blågrön och ekologiskt odlad ärta med ljus kärna. Ren doft och intensivt ärtig smak med fin nötighet och sötma. Lång eftersmak av rostad hasselnöt.

TILLAGNING:  Skölj ärtorna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. För bästa resultat blötlägg ärtorna i minst 8 timmar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %). Lägg i ärtorna och låt dem koka försiktigt i 9 minuter. Det går även att koka dem utan blötläggning, låt dem då koka försiktigt i 40–50 minuter.

ANVÄNDNING: Rättviksärten är så god att den förtjänar att användas som huvudingrediens. Färdigkokt är den perfekt att bryna, använda i mustiga soppor, grytor eller sallader.

OM: Rättviks egen ärt har odlats i området sedan 1550-talet och har under århundradena varit vida känd för sin smak och sitt höga näringsinnehåll. Det främsta användningsområdet förr var till mjöl av vilket det bakades ”artbullä” eller gjordes ärtgröt. Under tider av missväxt och fattigdom klarade sig rättvikarna bättre än sina grannar tack vare sin superärt.

NÄRINGSVÄRDE PER 100 G: Energi: 317 kcal/1327 kJ. Fett: 1 g, varav mättat fett 0,2 g. Kolhydrater: 48,5 g, varav sockerarter 4 g. Fibrer: 11 g. Protein: 25,2 g. Salt: 0 g.

FÖRVARING: Torrt och svalt.

URSPRUNG: Sverige

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Bli först med att recensera “Rättviksärt svenskodlad”

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *