Stor gråärt svenskodlad obesprutad storpack 2 kg
Stor gråärt svenskodlad i storpack 2 kg.
Hasselnötsbrun, obesprutat odlad, melerad ärta med ljus kärna. Ren doft och nötig smak.
TILLAGNING: Skölj ärtorna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. För bästa resultat blötlägg ärtorna i minst 8 timmar. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %). Lägg i ärtorna och låt dem koka försiktigt i 8 minuter. Det går även att koka dem utan blötläggning, låt dem då koka försiktigt i 30 minuter.
ANVÄNDNING: Mycket breda användningsområden i allt från sallader till grytor och soppor. Kan mixas och användas till röror som exempelvis hummus. De är också utmärkta att krossa som kokta och använda istället för köttfärs.
OM: Gråärten var baskost i Norden förr i tiden, speciellt på landsbygden. Mycket tack vara sina mycket höga protein- och näringsvärden. Den odlades ända upp i Västerbotten och användes till gröt och mjöl som blev till välling bröd och pannkakor. Varje landsände hade sin variant av gråärten.
NÄRINGSVÄRDE PER 100 G: Energi: 336 kcal/1406 kJ. Fett: 2 g, varav mättat fett 0 g. Kolhydrater: 51 g, varav sockerarter 0 g. Fibrer: 26 g. Protein: 24,8 g. Salt: 0 g.
FÖRVARING: Torrt och svalt.
URSPRUNG: Sverige