Svarta bönor svenska från Öland obesprutade
Obesprutade svarta bönor från Sverige (Öland) i lösvikt och storpack.
Är rika på järn och har en söt smak. Dekorativa att ha i olika rätter och sallader tack vare sin svarta färg. Goda i grytor, soppor, sallader och vegetariska biffar.
GOTT & NYTTIGT Bönor tillhör släktet baljväxter, ett ekosmart matval som även är snällt mot plånboken. Bönor kallas växtrikets kött tack vare sitt höga proteininnehåll på 22-25 procent. De är dessutom fettsnåla, sänker kolesterolet och tillför vitaminer och mineraler till kosten.
KLIMATSMART Baljväxter är bland det mest klimatsmarta vi kan äta. Odlingen är mycket miljövänlig då bönplantorna växer snabbt, bildar en riklig bladmassa som täcker jordytan och förhindrar uttorkning och ogräs. De har en unik förmåga att ta upp kväve ur luften som tillförs jorden och kräver därmed knappt ingen konstgödsel. Lång hållbarhet gör även att matsvinnet blir mycket begränsat.
NÄRPRODUCERAT Svenska bönor odlas endast i regionen runt Kalmar och Öland där klimatet är perfekt för dessa grödor. Transportsträckan till produktionen i Färjestaden är därmed kort. Kalkhaltiga jordar, soliga somrar och milda höstar ger rätt förutsättningar. Odlingsåret för bönorna börjar den 27:de maj då man säkert vet att ingen mer frost kommer på Öland. De skördas i september och får torka några dagar på fälten innan de transporteras till vår anläggning. Det som blir kvar bearbetas ner i jorden som gödsel inför nästa odlingsår.
TILLAGNING: Blötlägg 250 g bönor över natten. Koka i nytt vatten på svag värme i ca. 50 minuter eller tills bönorna blir mjuka.
ANVÄNDNING: Gott i grytor, soppor och vegetariska biffar. Du kan också blanda de kokta bönorna i en sallad.
NÄRINGSVÄRDE PER 100 G: Energi: 310 kcal/1297 kJ. Fett: 1,5 g, varav mättat fett 0,5 g. Kolhydrater: 45 g, varav sockerarter 2,1 g. Protein: 22 g. Salt: 0,01 g.
FÖRVARING: Torrt och svalt.