Vita bönor svenska från Öland obesprutade
Obesprutade vita bönor från Sverige (Öland) i lösvikt eller storpack. Vita bönor är milda och goda att blanda i såväl grytor som soppor. Passar fint med tomatsås eller som en alternativ risotto. De smakar fantastiskt och bidrar med ett högt innehåll av kostfibrer och vegetabiliskt protein.
GOTT & NYTTIGT Bönor tillhör släktet baljväxter, ett ekosmart matval som även är snällt mot plånboken. Bönor kallas växtrikets kött tack vare sitt höga proteininnehåll på 22-25 procent. De är dessutom fettsnåla, sänker kolesterolet och tillför vitaminer och mineraler till kosten.
KLIMATSMART Baljväxter är bland det mest klimatsmarta vi kan äta. Odlingen är mycket miljövänlig då bönplantorna växer snabbt, bildar en riklig bladmassa som täcker jordytan och förhindrar uttorkning och ogräs. De har en unik förmåga att ta upp kväve ur luften som tillförs jorden och kräver därmed knappt ingen konstgödsel. Lång hållbarhet gör även att matsvinnet blir mycket begränsat.
NÄRPRODUCERAT Svenska bönor odlas endast i regionen runt Kalmar och Öland där klimatet är perfekt för dessa grödor. Transportsträckan till produktionen i Färjestaden är därmed kort. Kalkhaltiga jordar, soliga somrar och milda höstar ger rätt förutsättningar. Odlingsåret för bönorna börjar den 27:de maj då man säkert vet att ingen mer frost kommer på Öland. De skördas i september och får torka några dagar på fälten innan de transporteras till vår anläggning. Det som blir kvar bearbetas ner i jorden som gödsel inför nästa odlingsår.
TILLAGNING:Blötlägg bönorna över natten. Koka i nytt vatten på svag värme i 30 – 40 minuter eller tills bönorna blir mjuka.
ANVÄNDNING: Goda i soppor och blandade rätter, marinerade i kalla sallader eller mixad med olja och kryddor till en härlig dipp till grönsaker.
NÄRINGSVÄRDE PER 100 G: Energi: 320 kcal/1338,9 kJ. Fett: 1,5 g, varav mättat fett 0,4 g. Kolhydrater: 46 g, varav sockerarter 4,6 g. Protein: 22 g. Salt: 0 g.
FÖRVARING: Torrt och svalt.