Yin-Yang bönor svenska från Öland
Yin-yang bönor Sverige (Öland) på lösvikt och i storpack.
Den vackraste bönan av dem alla. Nötig och ärtig smak med toner av mandel och behåller sitt mönster vid varsam tillagning. Mycket god och kan torkad även användas som vacker dekoration. Yin-Yang bönor är en hybridböna som odlats fram från kidneybönan. Kallas också späckhuggarböna tack vare sitt vackra svartvita mönster.
GOTT & NYTTIGT Bönor tillhör släktet baljväxter, ett ekosmart matval som även är snällt mot plånboken. Bönor kallas växtrikets kött tack vare sitt höga proteininnehåll på 22-25 procent. De är dessutom fettsnåla, sänker kolesterolet och tillför vitaminer och mineraler till kosten.
KLIMATSMART Baljväxter är bland det mest klimatsmarta vi kan äta. Odlingen är mycket miljövänlig då bönplantorna växer snabbt, bildar en riklig bladmassa som täcker jordytan och förhindrar uttorkning och ogräs. De har en unik förmåga att ta upp kväve ur luften som tillförs jorden och kräver därmed knappt ingen konstgödsel. Lång hållbarhet gör även att matsvinnet blir mycket begränsat.
NÄRPRODUCERAT Svenska bönor odlas endast i regionen runt Kalmar och Öland där klimatet är perfekt för dessa grödor. Transportsträckan till produktionen i Färjestaden är därmed kort. Kalkhaltiga jordar, soliga somrar och milda höstar ger rätt förutsättningar. Odlingsåret för bönorna börjar den 27:de maj då man säkert vet att ingen mer frost kommer på Öland. De skördas i september och får torka några dagar på fälten innan de transporteras till vår anläggning. Det som blir kvar bearbetas ner i jorden som gödsel inför nästa odlingsår.
TILLAGNING: Koka upp två kastruller Yin-Yang bönor med vatten och salt (2,5 %). Lägg bönorna i den ena kastrullen och låt sjuda i 2-3 minuter. Slå av kokvattnet och häll över bönorna i den andra kastrullen. Tag av den från värmen och låt svalna i minst 4 timmar. Häll av vattnet och skölj bönorna i kallvatten. Koka på nytt upp två kastruller med vatten och sjud bönorna växelvis och byt vatten så fort det blir missfärgat. När bönorna är mjuka men har en fast kärna är de klara. Bönorna går givetvis att koka rakt upp och ner, men då förstörs det vackra mönstret.
ANVÄNDNING: Den vackra bönan absorberar andra smaker lätt och är mycket god i sallader och röror där den bevaras hel.
NÄRINGSVÄRDE PER 100 G: Energi: 345 kcal/1011 kJ. Fett: 2,9 g, varav mättat fett 0 g. Kolhydrater: 39 g, varav sockerarter 2,9 g. Protein: 23 g.
FÖRVARING: Torrt och svalt.