Shoyu sojasås 250 ml obesprutad
Shoyu kommer från Kina och är minst 2 800 år gammal. Den har gradvis spridit sig över hela sydostasien och är nu en traditionell del av det asiatiska köket. Den har dock inget gemensamt med en billig “sojasås”. Shoyu innehåller inga smakförstärkare, färgämnen eller konstgjorda sötningsmedel. Förutom de fyra grundläggande smakerna (söt, bitter, salt, syrlig) finns även den femte smaken – umami. Den kallas “läcker”, “smak av mognad” och förhöjer smaken på maten. Denna femte smak finns även i fermenterade produkter – så även i shoyu sojasås.
INGREDIENSER: Vatten, SOJABÖNOR* 19 %, VETE* 19 %, havssalt 12 %, jäsningsmedel (Aspergillus oryzae). *produkt från kontrollerat obesprutat jordbruk.
OM: Sojabönor, vete, koji-jäsningsmedel (Aspergillus oryzae) och salt är nödvändigt för framställningen av shoyu-sojasås.
1. Sojabönorna kokas först och blandas sedan med rostat och grovkrossat vete. Ett koji-jäsningsmedel tillsätts till denna blandning. Dess uppgift är att starta jäsningsprocessen.
2. Blandningen placeras i ett speciellt inkubationsrum som heter Muro under tre dagar, där det är lättare att hålla den temperatur och luftfuktighet som behövs för att jäsningen ska kunna starta ordentligt.
3. Blandningen blandas sedan med havssalt och vatten och placeras i stora cederkar.
4. Shoyu mognar i karen i 18-24 månader, blandningen blandas om regelbundet.
5. När blandningen är mogen komprimeras den och filtreras sedan.
6. Till sist värms såsen i en timme vid 80 °C. Denna pastörisering är en del av den traditionella produktionsprocessen. Såsen behandlas noggrant så att värdefulla enzymer inte förstörs.
NÄRINGSVÄRDE PER 100 G: Energi: 54 kcal / 231 kJ. Fett: 0,1 g, varav mättat fett 0 gr. Kolhydrater: 6,2 g, varav sockerarter 0 g. Protein: 8,8 g. Salt: 12 g.