Bondböna (favaböna) Alexia svenskodlad obesprutad 1 kg
Favaböna (bondböna) i storpack 1 kg.
Vaniljgul och obesprutat odlad böna med fast, krämig textur. Intensivt nötig doft och smörig smak.
TILLAGNING: Skölj bönorna i kallt vatten och rensa noga för att inga jordrester eller stenar ska finnas kvar. För bästa resultat blötlägg i minst en timme. Koka upp rikligt med vatten och salt (2 %) låt dem koka försiktigt i 10–15 minuter. Det går också bra att koka utan blötläggning, låt bönorna då koka försiktigt i 25 minuter.
ANVÄNDNING: Mycket användbar böna som är lika god i grytor som i röror och krämer. Utmärkt att mala till mjöl och använda till bröd och pannkakor. Bondbönan binder bra i exempelvis grönsaksbiffar.
OM: Bondbönan har varit basföda i Sverige ända sedan 1200-talet men försvann gradvis under 1900-talets första hälft. Den här mindre, småfröiga bondbönan kallas ibland för åkerböna.
NÄRINGSVÄRDE PER 100 G: Energi: 282 kcal/1181 kJ. Fett: 2 g, varav mättat fett 0,4 g. Kolhydrater: 27,9 g, varav sockerarter 2,1 g. Fibrer: 30 g. Protein: 23,1 g. Salt: 0 g.
FÖRVARING: Torrt och svalt.
URSPRUNG: Sverige