Kidneybönor svenska från Öland obesprutade
Obesprutade kidneybönor från Sverige (Öland) i lösvikt och storpack. Kidneybönor har en fin röd färg och mild smak. En mild söt och lite mjölig böna med vacker färg som är fin att blanda i sallader och grytor. Kidneybönor är rika på järn, tiamin, folsyra, fibrer och protein.
GOTT & NYTTIGT Bönor tillhör släktet baljväxter, ett ekosmart matval som även är snällt mot plånboken. Bönor kallas växtrikets kött tack vare sitt höga proteininnehåll på 22-25 procent. De är dessutom fettsnåla, sänker kolesterolet och tillför vitaminer och mineraler till kosten.
KLIMATSMART Baljväxter är bland det mest klimatsmarta vi kan äta. Odlingen är mycket miljövänlig då bönplantorna växer snabbt, bildar en riklig bladmassa som täcker jordytan och förhindrar uttorkning och ogräs. De har en unik förmåga att ta upp kväve ur luften som tillförs jorden och kräver därmed knappt ingen konstgödsel. Lång hållbarhet gör även att matsvinnet blir mycket begränsat.
NÄRPRODUCERAT Svenska bönor odlas endast i regionen runt Kalmar och Öland där klimatet är perfekt för dessa grödor. Transportsträckan till produktionen i Färjestaden är därmed kort. Kalkhaltiga jordar, soliga somrar och milda höstar ger rätt förutsättningar. Odlingsåret för bönorna börjar den 27:de maj då man säkert vet att ingen mer frost kommer på Öland. De skördas i september och får torka några dagar på fälten innan de transporteras till vår anläggning. Det som blir kvar bearbetas ner i jorden som gödsel inför nästa odlingsår.
TILLAGNING: Blötlägg bönorna över natten. Koka i nytt vatten på svag värme i cirka 50 minuter eller tills bönorna blir mjuka.
ANVÄNDNING: Underbart goda och dekorativa i sallader och vegetariska biffar. Mixa till en krämig dipp/röra eller låt koka med som matigt inslag i soppor och robusta grytor som chili con carne.
NÄRINGSVÄRDE PER 100 G: Energi: 324 kcal/1355,6 kJ. Fett: 1,5 g, varav mättat fett 0,4 g. Kolhydrater: 48 g, varav sockerarter 4,6 g. Protein: 22 g. Salt: 0,1 g.
FÖRVARING: Torrt och svalt.