Borlottibönor svenska från Öland
Borlottibönor från Sverige (Öland) i lösvikt och storpack.
Borlottibönor är milda och aromatiska med en lite krämig konsistens. Är god i grytor och exempelvis tomatsallader. Passar också fint i risotto, soppa och gratänger. En mycket populär böna i Italien och Portugal. Borlotti är en variant av trädgårdsböna tillhörande släkte ärtväxter. Alternativ till borlottibönor är kidneybönor eller pintobönor.
GOTT & NYTTIGT Bönor tillhör släktet baljväxter, ett ekosmart matval som även är snällt mot plånboken. Bönor kallas växtrikets kött tack vare sitt höga proteininnehåll på 22-25 procent. De är dessutom fettsnåla, sänker kolesterolet och tillför vitaminer och mineraler till kosten.
KLIMATSMART Baljväxter är bland det mest klimatsmarta vi kan äta. Odlingen är mycket miljövänlig då bönplantorna växer snabbt, bildar en riklig bladmassa som täcker jordytan och förhindrar uttorkning och ogräs. De har en unik förmåga att ta upp kväve ur luften som tillförs jorden och kräver därmed knappt ingen konstgödsel. Lång hållbarhet gör även att matsvinnet blir mycket begränsat.
NÄRPRODUCERAT Svenska bönor odlas endast i regionen runt Kalmar och Öland där klimatet är perfekt för dessa grödor. Transportsträckan till produktionen i Färjestaden är därmed kort. Kalkhaltiga jordar, soliga somrar och milda höstar ger rätt förutsättningar. Odlingsåret för bönorna börjar den 27:de maj då man säkert vet att ingen mer frost kommer på Öland. De skördas i september och får torka några dagar på fälten innan de transporteras till vår anläggning. Det som blir kvar bearbetas ner i jorden som gödsel inför nästa odlingsår.
TILLAGNING: Blötlägg bönorna i kallt vatten i minst 12 timmar. Koka upp i nytt vatten och låt koka på svag värme under lock i 45-60 minuter, alternativt tills de har den mjukhet som önskas.
NÄRINGSVÄRDE PER 100 G: Energi: 300 kcal/1250 kJ. Fett: 2,4 g, varav mättat fett 0,4 g. Kolhydrater: 40 g varav sockerarter 3,0 g, Fiber: 18 g, Protein: 20 g, salt: 0,1 g.
FÖRVARING: Torrt och svalt.